Kateri digitalni kanal je najbolj primeren za moj posel?

kateri digitalni kanal je najbolj primeren za moj posel

Digitalnih kanalov je ogromno in veliko jih še prihaja. Nekateri se dobro zasidrajo med množice in se dejansko uporabljajo, drugi sodijo v kategorijo modnih muh in relativno hitro tudi ugasnejo.

Kaj je digitalni kanal?

Digitalni kanali so lahko stari (klasični) medij, ki so se digitalnizirali. Lahko pa gre za elektronske medije, ki so nastali brez predhodnika. Poznamo veliko digitalnih kanalov: od družabnih kanalov do mobilnih naprav. Vsi ti digitalni kanali nam omogočajo nagovarjanje potrošnikov na spletu.

“Testiraj” ni vedno optimalna rešitev

Če izvajate internetne aktivnosti, vam je verjetno znan občutek, da ste povsod in nikjer. Morda digitalne kanale šele dodajate k svojemu ustaljenemu poslu, ker ste ugotovili,da vas na spletu čaka vaša ciljna publika. S katerim digitalnim kanalom boste začeli? V kateri kanal vlagati investicijo, razvoj in trud? To so vprašanja s katerimi se soočajo tako korporacije kot tudi mikro podjetja. Strokovnjaki in novinci na področju marketinga. In vejretno je najbolj “ziher” odogovr na vprašanje kateri digitalni kanal izbrati? “testiraj“: Odgovor, ki je izžet in zlajnan. Vsako podjetje nima možnosti testiranja. Nima investicij in časa. testiranje ni vedno prava rešitev

Si predstavljate, da želite testirati ali je Viber kanal, tisti ki je primeren za vaš posel. Mesece polnite vašo bazo kontaktov, pridobivate dovoljenje za pošiljanje sporočil in nato, po mesecih trdega dela, ko pošljete kontaktom prvo ponudbo ugotovite, da kanal ni primeren za vas. Mesece dela, nabiranja kontaktov so šli skozi okno. Ampak važno, da smo se nekaj naučili. Še en odgovor na “fail”, ki deležnike pusti z grenkim priokusom. Delal sem v napačni smeri kar nekaj časa ampak važno da sem se nekaj iz tega naučil. Si predstavljate, da naredite 4 “poizkuse” z negativnim izzidom na leto. Kaj boste imeli za pokazati v 1 letu? Nič! Ste se pa 4 x naučili, da določena strategija ne deluje.

Koliko posla vam všečki realizirajo?

Malo sem karikiral. Pa vendar; opažam, da se veliko podjetji zadovolji z digitalnimi aktivnostmi po liniji najmanjšega odpora. Kaj to pomeni? Vsak je danes že strokovnjak za kanale družabnih omrežji ali specialist za digitalno komunikacijo. Vsak, ki ima odprt zasebni profil ve kako se gradi skupnosti na družabnih omrežjih. To pa ja ni nič takega. Vsak dan objavite nekaj “cute” objav. Objavljate vztrajno in redno in sledila bo nagrada. Komentarji, všečki, srčki, jezkoti, zaskrbljenkoti. Kaj pa sedaj? Dobili ste 150 všečkov, 45 komentarjov. Cena na vpletenost je rekordno nizka! 0.002/ na vpletenost (engagement). In? Koliko ste prodali? Kako se je izboljšala percepcija vaše blagovne znamke? Ste dosegli brand lift? Tukaj se običajno zatakne. Vsi znamo objavljati in nabirati všečke. Redkogdo pa zna to ovrednotiti v prodajni kapital.

Utemeljen obstoj oddelka

Z všečki ni nič narobe, če jih znamo pretopiti v poslovni cilj. Vsako podjetje sledi krovnemu poslevnmu cilju – prodaja. Vrh podjetja poda letne prodajne cilje, ki jim vsi zaposleni sledimo. Naloga vsakega oddelka pa je, da se zaveda na kakšen način bo njihovo delo in oddelčni projekti sledili temu (krovnemu) cilju in kako ovrednotiti uspeh/neuspeh. Katere oddelčne metrike (KPI) bodo sledile krovnemu cilju. Primer: IT oddelek ne prodaja. Zakaj vzdržujejo in nadgrajujejo sisteme (baze, strani, itd..)? Zato, ker želijo omogočiti ostalim oddelkom čim bolj nemotem prodajni proces.  Vseeno prispevajo/sledijo pordajnemu cilju, le s KPI-ji, ki so smotrni za IT oddelek. Primer takega KPI-ja je lahko mesečna nadgradnja baze. Če se zavedajo, kako njihov KPI prispeva (krovnemu) poslovnemu cilju, potem imamo ravnovesje aktivnosti in utemljen obstoj oddelka.

Poslovni cilj na spletu

Podobno je v oddelku marketinga oz digitalnega marketinga. Vsak digitalni kanal lahko pozitivno učinkuje na poslovni cilj podjetja. Upravljavcu kanala mora biti kristlno jasno kaj želi s kanalom doseći. Kako se cilji kanala “pretopijo” v poslovne/prodajne cilje podjetja. Če prodajamo na spletu, je izbor kanalov in določanje ciljev relativno enostavna. Merimo prodajo spletne trgovine in merimo kateri spletni kanali so pri temu najbolj uspešni. Na te se osredotočamo. Jih gradimo. Kaj pa v primeru, ko ne prodajamo na spletu? Kateri digitalni kanal izberemo za udejstvovanje naših aktivnosti in katerim KPI-jem bomo sledili? Do odgovora bomo najhitreje prišli tako, da se vprašamo kaj je cilj naše spletne strani/spetne prezence. Ali želimo nabirati kontakte, ki jih bomo potem predali sales oddelku, kot “opportuitije” v nadaljno obdelavo? Ali bomo povečevali zavedanje o naši blagovni znamki (brand awanreness)? Ko znamo odgovoriti na to zelo pomembno vprašanje, potem bomo z lahkoto znali izbrati tisti digitalni kanal, ki nam bo pomagal uresničiti zastavljene poslovne cilje.

Takrat bomo lažje znali ovrednotiti tudi pridobljene všečke in komentarje.

Želite izboljšati vaše digitalne kampanje? Preverite kako vam lahko pomagam >>

Veliko uspeha vam želim

Written by 

Za sabo imam več kot 2000 ppc kampanj vseh vrst – od lead gen kampanj do e-commerce kampanj Oglaševal sem na vseh večjih trgih: ZDA, Indija, Evropa in tudi na Bližnjem Vzhodu in na desetine različnih vertikal oz. panog. Oglaševalski proračun vseh kampanj, ki sem jih vodil do sedaj, je težak več kot 1.5M €. Se sliši osupljivo? Kaj pa to: v povprečju sem v 5 letih pripravil nekaj več kot 0.9 kampanje/dan! Tako rekoč vsak dan po 1 kampanjo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja