Zakaj mi ne dela Facebook oglas?

kaj naredimo da se facebook oglas več prikazuje

Za novi izdelek, za katerega ste komaj čakali da ga potisnete, s pomočjo Facebook oglasov med množice, ste postavili oglas. Napisali ste energično in ganljivo besedilo, uporabili najbolj sočno sliko, ure in ure ste sestavljali perfektni targeting, aktivirali kampanjo in se odpravili spat. Naslednje jutro ste skočili iz postelje, v pričakovanju polnega inboxa naročil, v čudno realnost. Inbox prazen. Kaj pa Facebook oglas? Je bilo sploh kaj odziva nanj? Odprete Facebook in se čudite temu, da je vaša kampanja porabila pičlih 0.84 € v celih 7 urah! Kako to, če ste nastavili 50 € dnevnega proračuna? Vprašate se: zakaj ne dela Facebook oglas? Oz. kaj je narobe s Facebook kampanjo, da se oglas prikazuje v bistveno manjšem obsegu, kot je za pričakovati glede na nastavljen dnevni proračun. Ja: Facebook oglaševanje včasih prav preseneti. Na žalost ne vedno v prijetno smer.

Tovrstna (slaba) dinamika Facebook oglasov se lahko hitro uresniči, če ne pazimo na naše oglasne nastavitve. Pri Facebook kampanjah je nastavitev veliko in če smo pri tem površni in če samo eno nastavimo tako, da je v navzkrižju drugi, potem je velika verjetnost, da bomo “plačevali” tako, da se naša kampanja ne bo dostavljala ciljni publiki. Pravzaprav sploh ne bomo plačevali.

Poglejmo katere nastavitve moramo preveriti, če ugotovimo, da se naša kampanja ne prikazuje (v želeni meri) našemu občinstvu. Velika verjetnost je, da smo jo pihnili že na “ad set” nivoju kampanje. To je v tistem delu kampanje, kjer nastavljamo občinstvo, proračun in dražbe. Na ta del moramo biti še posebej pozorni.

Poglejmo vzroke zaradi katerih ne bi delal Facebook oglas

Najprej bom predstavil razloge, ki so nekoliko bolj očitni.

Pregled oglasa je v teku

Lahko se zgodi, da se Facebook oglas ne prikazuje, ker je pregled oglasov še vedno v teku (pending). Vsak oglas, ki ga postavimo, je podvržen pregledu s strani Facebooka. Zakaj? Ker želi Facebook preveriti, da naši oglasi sledijo njihovim standardom. Status “pending” je povsem običajen. Neobičajno pa je, da ta status traja več kot 1-2 uri, kaj šele cel dan. To se dogaja pogosto. Postavimo Facebook kampanjo, pregled te pa traja in traja. Platforma ima dneve, ko je bolj podvržena “hroščem”. V temu primeru, vam predlagam, da kampanjo postavite ponovno.

Oglas je zavrnjen

Tudi to je lahko pogost pojav. Odvisno od izdelkov, ki jih prodajamo in od kreativ, ki jih porabimo. Facebook določene vsebine ne želi prikazovati in oglase zavrne. Na nivoju oglasa nas Facebook opozori zakaj je bil ta zavrnjen, naša naloga pa je, da to odpravimo. Lahko se zgodi, da Facebook oglas zavrne neupravičeno. Pri vskai zavrnitvi se lahko “pritožimo” tako, da sledimo povezavi, ki jo v ta namen tudi navedejo. Postopek je enostaven: odgovorimo na nekaj vprašanj in napišemo zakaj smatramo, da je zavrnitev neutemeljena. Najpogostojša vzroka za zavrnjen oglas sta: neprimereno ali zavajajoče besedilo (gre za to, da obljubljamo nekaj kar ni realno) in oglaševanje vsebine, ki ni dovoljena. Lahko se zgodi, da bo Facebook smatral, da na nekaterih slikah prikazujemo preveč gole kože in bo oglas zavrnjen. Previdno pri izdelkih ki sodijo v kategorijo lepota in zdravje.

Zapoznelo poročanje podatkov

Nekajkrat se mi je zgodilo, da se je kampanja odvijala normalno (podatki v analitki so prikazovali povečan obisk iz kampanje), Facebook pa več ur ni prikazoval rezultatov v poročilih. Včasih enostavno prihaja do zastoja prikazovanja podatkov pa čeprav se kampanja povsem normalno odvija. V takem primeru, preverimo v analitičnem orodju ali prejemamo obiskovalce iz kampanje in se zanesemo na to, da bo naslednji dan ta zakasnitev odpravljena. V veliki večini primerov tudi je odpravljena.

Zgoraj našteto odpravljanje težav je ogrevanje. Verjetno je, da smo pripravili oglas, ki je v skladu s Facebook pravili in verjetno je, da ima Facebook ads manager platforma enega od boljših dnevov in niti  malo ne trokira (če verjamete v pravljice). Ker se kampanja še vedno ne prikazuje tako, kot smo si zamislili, poglejmo kaj lahko naredimo, da jo spravimo v pogon:

Premajhno občinstvo

Audience size does matter. Če bo naše občinstvo premajhno, potem je velika verjetnost, da se oglasi ne bodo optimalno prikazovali. Izogibajmo se ekstremno nišnemu občinstvu. V mislihi imam občinstva, ki so sestavljena iz nekaj tisoč potencialnih kupcev. Še vedno pa je prav, do je občinstvo zgrajeno okoli teme, ki je relevantna za vaš posel.

Pri (pre)majhnemu občinstvu, se pojavita dve težavi:

  1. Če bomo oglasno skupino optimizirali za nakupe (to pomeni, da bo Facebook poiskal takšno občinstvo znotraj izbranega, ki bo najbolj dovzeto za nakup) potem bo majhno občinstvo zaviralo optimalno delovanje algoritma. Da poenostavim: ker bo občinstvo že zelo majhno v osnovi, bo FB s težavo znotraj tega našel še tisti občinstvo, ki je dovzetno za nakup in bo kampanjo v zelo omejenem obsegu prikazoval ciljnemu občinstvu. Opazili boste, da ne porabite dnevno nastavljenega proračuna.
  2. Druga težava je ta, da bomo z našim majhnim občinstvom vseeno tekmovali z večjimi oglaševalci (ti oglašujejo “vsepovprek”), ki imajo običajno nastavljeni večji dnevni proračun. Ker tudi večji oglaševalci “tekmujejo” za enako občinstvo in temu namenjajo višjo investicijo, pomeni da bodo naši oglasi težje dosegli občinstvo. Rezultat tega bo nizek domet ali visoka cena za prikaz oglasov. Oba izzida nista ok.

Običajno lahko hitro opazimo kdaj ciljamo premajhno občinstvo. Na spodnji sliki se vidi predvideni domet (reach) za dnevno investicijo (daily budget). Če primerjamo predvideni domet z denevno investicijo, ki je zelo visoka ($50), hitro opazimo, da nekaj “ne štima”. Predvideni dnevni domet za dano investicijo je zelo nizek: 38 – 190 ljudi! To je zaradi tega, ker ciljam (pre)majhno občinstvo.

zakaj ne dela facebook oglas

Prenizek proračun oglasne skupine

Prav je, da smo previdni pri investicijah. Investicijski denar je omejen in nimamo vsi te sreče, da se lahko takoj podamo v oglaševanje z več 1000 € vrednimi investicijami. Majhni proračuni so lahko v začetku izjemno učinkoviti pri iskanju tistega “pravega” občinstva. Ne glede na višino našega proračuna, veljajo določena pravila dobrega upravljanja.

Oglaševalske investicije se upravljajo na dveh nivojih:

  1. na nivoju oglaševalskega proračuna
  2. na nivoju ponujene cene na akcijo

Ta dva nivoja morata imeti nastavljeno ustrezno razmerje, sicer se oglasi ne bodo prikazovali v želeni meri. Ko določamo ceno/akcijo se odločamo med 2 modeloma dražbe: samodejnim (lowest cost) in ročnim (target cost).

Dobro je vedeti: če se odločamo za slednji model (target cost), potem moramo nastaviti dnevni proračun, ki bo 5x višji od povprečne cene/klik. Če je naša povprečna cena/klik 1€, potem moramo imeti nastavljeni dnevni proračun v vrednosti vsaj 5€. V nasprotnem primeru lahko utrpimo zelo počasno prikazovanje oglasov.

Če se odločamo za lowest cost model, potem je zadosti, da je naš dnevni proračun vsaj 1x višji od povprečne cene/klik. Če je cena/klik 1€, potem mora biti dnevni proračun vsaj 2€.

Če niste pristaš točnih izračunov, potem bo zadoščalo, da uporabimo malo logike. Če dosegamo s Facebook kampanjo 5 € / želeno akcijo (želena akcija naj bo prodaja), potem je prav, da je naš dnevni proračun bistveno višji od 5€. Recimo 50 €.

Nizka ponudba

Facebook sistem dražb je lahko začetnikom zapleten in nerazumljiv. Možnosti je veliko in hitro se znajdemo v situaciji, ko ne vemo kakšno  ponujeno ceno/akcijo sploh določiti. Če bomo slabo ali neprimerno nastavili ponujene cene/klik, potem se oglasi ne bodo prikazovali.

Ponujene cene na akcijo se določajo s pomočjo modela dražb. Oglaševalci ponudijo znesek, ki so ga pripravljeni plačati (za 1000 prikazov) ciljni skupini, ki jo želijo doseči. V mnogih primerih  se oglaševalci borijo” za prikaz oglasa podobnemu občinstvu. Oglaševalec, ki bo postavil višje cene/akcijo bo imel boljše izhodišče za prikaz oglasov.

Če ste z oglaševanjem na Facebooku šele začeli, potem je dobra strategija ta, da izbrete model dražbe “lowest cost” in prepustite Facebooku do poišče najbolj ustrezno ceno/akcijo. Dobro deluje. Preverjeno. Če želite imeti več nadzora na cenami/akcijo potem vsekakor uporabite model “target cost”, vendar pozor: naj target cost ne bo prenizek. Rezultat tega bo, neprikazovanje oglasov. V primeru spodaj lahko vidite, da sem nastavil za približno 25% višjo ceno/akcijo od te, ki jo ponuja Facebook. Tako si zagotovim konkurenčnost in povečam možnosti za nemoten prikaz mojih oglasov.

zakaj ne dela facebook oglas

Ker ni enotnega recepta za vse kampanje, vam svetujem, da se z dražbami in proračuni “poigrate” in prepričan sem, da boste našli optimalno kombinacijo. Če boste sledili zgornjim korakom pri odpravljanju težav v obliki nizkega prikaza vaših oglasov, boste slej kot prej kampanjo spravili v ustrezni pogon.

Potrebujete pomoč pri spletnemu oglaševanju? Stopite z mano v stik in najdemo ustrezno rešitev. Imam ogromno digitalnih idej, ki bodo vaš posel spravile na višjo raven.

Potrebujem pomoč >>

Veliko poslovnih uspehov vam želim!

Written by 

Za sabo imam več kot 2000 ppc kampanj vseh vrst – od lead gen kampanj do e-commerce kampanj Oglaševal sem na vseh večjih trgih: ZDA, Indija, Evropa in tudi na Bližnjem Vzhodu in na desetine različnih vertikal oz. panog. Oglaševalski proračun vseh kampanj, ki sem jih vodil do sedaj, je težak več kot 1.5M €. Se sliši osupljivo? Kaj pa to: v povprečju sem v 5 letih pripravil nekaj več kot 0.9 kampanje/dan! Tako rekoč vsak dan po 1 kampanjo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja