Digitalni Marketing – Prednosti tega kanala

spoznajmo digitalni marketing

Digitalni marketing je oglaševalski kanal, ki je postal obvezni “marketing mix” večine sodobnih podjetji. Zavedajo se, da ljudje čedalje več svojega časa preživimo na internetu. Internet pa prav zaradi tega predstavlja pravo priložnost za oglaševalce in za podjetja. Priložnost, da s potrošniki navežejo stik takrat, ko potrošniki to dejansko želijo in jim predstavijo svoj brand in svojo ponudbo.

Prihod pametnih naprav je v svetu digitalnega marketinga povzročil pravo malo revolucijo. Mobilni ekrani so postali veliki, procesorji so postali zmogljivi, aplikacij je neskončno in dostop do interneta je hiter in tekoč, sedaj ko imamo na voljo 4G. Ste vedeli, da že od 2015 več ljudi do interneta dostopa preko mobilnih naprav, kot pa preko namiznih (zdaj lahko uporabim izraz klasičnih) računalnikih? Ni čudno, da hitimo optimizirati spletne strani za mobilne naprave in da dajemo velik poudarek mobilnemu oglaševanju.

Kaj pravzaprav je digitalni marketing? Gre za rabo digitalnih kanalov, za promocijo izdelkov ali storitev, potrošnikom ali podjetjem (Vir: Digital marketing institute).

Kanali digitalnega marketinga

Gradniki digitalnega marketinga so različni komunikacijski in podatkovni kanali.

Kanali digitalnega marketinga so:

PPC kanal (pay per click model oglaševanja)
SEO kanal (povečanje organskega pozicioniranja na iskalnikih)
Display kanal (oglaševanje s pasicami)
Mobile kanal (mobilno oglaševanje)
Email marketing kanal (odpošiljanje e novic)
Kanal družabnih omrežji
Digitalna analitika

Če postavimo digitalno oglaševanje ob bok tradicionalnemu marketingu lahko hitro opazimo nekaj bistvenih razlik. Ne trdim, da je en tip marketinga bolj pomemben od drugega. Vse je odvisno od izdelka/storitve in predvsem od poslovnega modela. Najbolje je, če imamo toliko kapacitet, da lahko investiramo v oboje: v tradicionalno oglaševanje in v spletno oglaševanje. Vseeno pa tudi spletno oglaševanje deluje drugače, ima drugačno dinamiko.

  • Digitalni marketing omogoča dvosmerno komunikacijo med potrošniki in blagovno znamko.
  • Digitalni marketing se osredotoca na potrošnika. Izhaja iz potrošnikovih potreb in vse aktivnosti izhajajo iz analize in zaznavanaja potrošnikovega vedenja.
  • Digitalno oglaševanje ni geografsko omejeno (lahko pripravimo kampanjo v slabi uri in že oglašujemo celemu svetu)
  • Digitalno oglaševanje ni časovno omejeno (če nam le proracun to dopušca).
  • Digitalno oglaševanje se osredotoča na vsebino, ki mora biti koristna za potencialne kupce.

Vidite. Lahko rečemo, da je digitalno oglaševanje nekoliko manj egocentrično od klasičnega oglaševanja. Namesto tega, da je v središcu pozornosti izdelek, ki ga ponujamo, je v središcu pozornosti digitalnega oglaševanja potencialni kupec.

Pa lep pozdrav

Written by 

Za sabo imam več kot 2000 ppc kampanj vseh vrst – od lead gen kampanj do e-commerce kampanj Oglaševal sem na vseh večjih trgih: ZDA, Indija, Evropa in tudi na Bližnjem Vzhodu in na desetine različnih vertikal oz. panog. Oglaševalski proračun vseh kampanj, ki sem jih vodil do sedaj, je težak več kot 1.5M €. Se sliši osupljivo? Kaj pa to: v povprečju sem v 5 letih pripravil nekaj več kot 0.9 kampanje/dan! Tako rekoč vsak dan po 1 kampanjo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja