Črni Petek postavil novi prodajni rekord

Nov prodajni rekord na Črni petek

Letošnji črni petek je podrl rekord na področju spletne prodaje in beležil 21.6% rast v primerjavi s Črnim Petkom 2015. Posledica porasta mobilnega nakupovanja je ta, da je t.i. Black Friday (Črni Petek) postal tudi odlična priložnost za krepitev spletnega poslovanja trgovcev.

Podjetje Adobe je postreglo s prvimi podatki: spletni nakupi so letos prvič presegli vrednost $3 milijarde in dosegli $3.34 milijarde. Gre za 21.6% letno rast!

Neustavljiva rast mobilnih prihodkov

Kar $1.2 milijarde nakupov se je zgodilo skozi mobilne naprave. To je 33% več kot v letu 2015. Pravzaprav je letos prvič prihodek ustvarjen skozi mobilne naprave presegel $1 milijardo.

Adobe navaja, da gre 55% delež celotnega obiska, na Črni petek, pripisati mobilnim napravam. 45% tega obiska je prišlo skozi pametne telefone in 10% skozi tablice.

Poleg tega trgovci, ki so investirali v mobilno oglaševanje, e-pošto in družabne medije so v povprečju povečali prodajo za 30%. Povprečna vrednost košarice pa se je zvišala za 5%.

Dodatne ugotovitve

  • Najbolj prodajne elektronske naprave: Apple iPads, Samsung 4k TVs, Apple MacBook Air, LG TVs in Microsoft Xbox.
  • Najvišji popusti so bili na tablične računalnike ( povprečni popust je bil 25.4%), televizije (povprečni popust 23.2%), igrače (15%) in računalnike (11.6%).
  • Izdelki, ki so po vsej verjetnosti pošli iz zalog: Nintendo NES Classic, PlayStation VR bundle, PlayStation 4 Call of Duty Black Ops bundle, Beats Solo, Nintendo 3DS XL Solgaleo Lunala Black Edition, and Xbox One S Madden NFL 17 Console Bundle.

Moreover, there was an interesting increase in sales coming from sites like RetailMeNot and CNET, counting a 16.5% share of sales, while email contributes to 17.8% of sales, with display and social following with 1.2% and 0.9% accordingly.

Največja krivca za povečano prodajo sta iskalni oglasi in direktni obisk; 38.3% in 25.3%.

Se Črni petek seli na splet?

Čeprav je Črni petek sinonim za dolge čakalne vrste in nakupovalno blaznost, se potrošniki selijo na splet, kjer se izognijo (vsaj) čakalnim vrstam, če že ne blaznosti.

Razlogi za tak trend so lahko:

  • pomanjkanje časa
  • lahkota spletnega nakupovanja
  • povečan domet e-trgovin (in boljši UX – uporabniška izkušnja)
  • primerljivi popusti tudi na spletu
  • rast rabe mobilnih naprav

Zgoraj omenjeni dejavniki pripomorejo k rasti spletnega nakupovanja. Spletno trgovanje zagotovo ni zanemarljiv dejavnik pri prodaji.

Ste tudi vi izkoristili Črni petek za pospeševanje pordaje? Pozor! Nakupovalne mrzlice še ni konec; preverite kaj lahko še storite v prispevku Pospeševanje prodaje v času adventa.

VIR: clickz.com

Written by 

Za sabo imam več kot 2000 ppc kampanj vseh vrst – od lead gen kampanj do e-commerce kampanj Oglaševal sem na vseh večjih trgih: ZDA, Indija, Evropa in tudi na Bližnjem Vzhodu in na desetine različnih vertikal oz. panog. Oglaševalski proračun vseh kampanj, ki sem jih vodil do sedaj, je težak več kot 1.5M €. Se sliši osupljivo? Kaj pa to: v povprečju sem v 5 letih pripravil nekaj več kot 0.9 kampanje/dan! Tako rekoč vsak dan po 1 kampanjo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja