Google display oglaševanje – osnove ciljanja

kakšne vrste ciljanja poznamo pri google display oglaševanju

Google display (prikazno oglaševanje, če se popolnoma poslovenim) “nosi” ambivalenten prizvok. Rak rana “Google display” kampanj je ta, da oglaševalci ne vidimo veliko direktnih rezultatov (prodaje) in se zaradi tega velikokrat vprašamo ali je oglaševanje s pasicami sploh potrebno. Pravzaprav se težava pojavi pri naročnikih, ki imajo prodajo za edino merilo uspešnega digitalnega oglaševanja. To še posebej drži kadar display oglaševanje analiziramo iz zornega kota “last-click” atribucijskega modela.

Da je display oglaševanje še kako pomemben oglaševalski kanal spletnega ekosistema sem ugotovil takrat, ko sem display oglaševanje zaustavil za nekaj tednov. Zgodilo se je par zanimivih zadev: izboljšal se je cost/order, padel je obisk in padla je prodaja. Se pravi: čeprav sem zmanjšal strošek/prodajo, sem (generalno gledano) tudi prodal manj. Tukaj se je pokazala izjemna moč display kampanj in njihovo bistvo: omogočajo konstanten in relevanten obisk na spletni strani/trgovini in s tem tudi polnijo remarketing liste – te pa so tiste, ki na koncu prodajo.

V prispevku bom predstavil možnosti ciljanja, ki jih display kampanje na Googlu omogočajo. Spoznali bomo torej osnove. Kasneje bom zagotovo napisal več o naprednejših tehnikah display oglaševanja.

Kaj je Google display kampanja?

Čisto na kratko: Google display oglasi se prikazujejo na spletni straneh, forumih in Google partner straneh, ki tovrstne oglase dopuščajo. Ste kdaj prebirali vsebino spletne strani in opazili oglasne pasice na tej strani? Velika verjetnost je, da ste naleteli na Google display oglas. Oglasi so lahko slikovni, tekstovni, animirani in tudi v obliki videa.

Google display – ciljanje

Oglaševalci moramo display oglase pametno umestiti na spletne strani. To je pomembno zato, da so naše kampanje in oglasi relevantni za obiskovalce. To je edini način, da bomo povečali učinek display oglaševanja in povečali možnost končnega nakupa. PRIMER: prodajam ženske poročne obleke in v ta namen imam pripravljene oglaševalske pasice. Moj cilj je, da prikazujem pasice poročnih oblek na tistih spletnih mestih, kjer se zadržujejo ženske in so po možnosti pred kratkim izkazale interes za poročne obleke ali za poroko. S primernim ciljanjem lahko to skupino precej dobro “izoliram” in ji tudi oglašujem pasice.

Ciljanje določimo takrat, ko pričnemo postavljati prikazno oglaševalsko kampanjo na Googlu. Ko je kampanja enkrat postavljena in zagnana se lahko vedno vrnemo v nastavitve in ciljanje spremenimo ali dopolnimo. Spodaj so navedene različne možnosti ciljanja, ki jih bom tudi na kratko predstavil

možnosti ciljanja display kampanj

Ciljanje po ključnih besedah (keywords)

Kadar uporabimo ciljanje po ključnih besedah izberemo ključne besede, ki so za naš izdelek ali storitev relevantne. AdWords bo pregledal izbrane ključne besede in poiskal relevantne spletne strani, ki te ključne besede vsebujejo. Poiskal bo tudi tisto občinstvo, ki izkazuje interes za izbrane ključne besede. Tem bo prikazoval oglase.

POMEMBNO: optimalna struktura take kampanje je, da za 1 izdelek ali storitev uporabimo 1 oglasno skupino. Ta oglasna skupina mora vsebovati nabor ključnih besed, ki naj predstavljajo izdelek ali storitev. Primer: Če prodajamo obutev in hlače, potem je optimalna struktura taka, da pripravimo 2 ločena nabora ključnih besede za ta dva izdelka in postavimo tudi 2 ločeni oglasni skupini.

CIljanje po interesih

Ciljanje po interesih izhaja iz interesov posameznikov. Google zazna naše interese s pomočjo pregleda naše zgodovine iskanja. Glede na kratkoročne in dolgoročne podatke o zgodovini iskanja pa lahko kar solidno popredalčka naše interese in tudi nakupne želje. Priznam, da se sliši kar malo moteče. Interesne skupine so razdeljene na:

  • Ciljne skupine glede na afiniteto (affinity audience) – ciljanje afinitet naredimo takrat, ko želimo naš oglas pokazati večjemu občinstvu. S tovrstnim ciljanjem ustvarjamo zavedanje o blagovni znamki. Ciljanje je primarno mišljeno za tista podjetja, ki v tistem trenutku predvajajo TV kampanjo. Afinitete služijo kot komplementarna oblika oglaševanja, z spletno občinstvo. TV oglas tako preslimo na splet, za ugodno ceno in je primerno orodje za “branding”.
  • Ciljne skupine glede na afiniteto po meri (custom affinity audience) – Afinitete po meri so prilagojene blagovni znamki in so bolj ozko usmerjene kot zgoraj omenjeni afinitetni segment. Ciljanje gradimo po dveh principih, ki ju bom podrobneje opisal v prispevkih kasneje.
  • Ciljne skupine aktivnih potrošnikov (inmarket audience) – Aktivni potrošniki so tisti, ki se v danem trenutko zanimajo za nakup – aktivno raziskujejo določen izdelek. Google smatra, da so v fazi odločanja za nakup. Gre za skupino ljudi, za katero je najverjetneje, da bo opravila nakup. Ta vrsta ciljanja je pomebna, ker zajame tiste potencialne kupce, ki so na koncu prodajnega lijaka.
  • Remarketing – gre za ponovno ciljanje. V Google AdWords ali Google Analytics lahko ustvarimo tako imenovane remarketing sezname ali liste, ki jih sestavimo iz različnih kombinacij preteklih obiskovalcev. Izberemo remarketing seznam ali listo, ki ji bomo prikazovali display oglase. Primer: ustvarimo lahko dve remarketing listi: ena je sestavljena iz vseh obiskovalcev, ki so na spletni strani opravili nakup, druga pa iz tistih obiskovalcev, ki so spletno stran obiskali ampak niso opravili nakupa. Prvi remarketng listi (listi kupcev) nato prikazujemo oglas s komplementarnim izdelkom. Obiskovalce na drugi remarketing listi (obiskovalci spletne strani) pa probamo spodboduditi knakupu tako, da jim pobudimo popust na že videno ponudbo.

Ciljanje po temah

Tovrstno ciljanje je podobno ciljanju po interesih. Razlika je v tem, da je osnova ciljanja po temah vsebina spletne strani in ne občinstvo. Oglasi se prikazujejo na spletnih straneh, ki so kategorizirane okoli specifične teme. Če bomo za ciljanje izbrali temo “fitness”, potem bo Google AdWords pregledal tiste spletne strani, ki se na to temo navezujejo in oglase prikazoval na njih.

Ciljanje po umestitvah

S ciljanjem po umestitvah imamo popoln nadzor nad spletnimi stranmi, na katerih želimo, da se naši oglasi prikazujejo. Mi izberemo tiste spletne strani, ki bodo prikazovale naše oglase. Primer: če ponujate storitev računovodstva in poznate spletne strani na temo računovodstva in hkrati omogočajo prikaz Google oglasov, potem so to spletne strani, na katerih želite, da se oglas za vašo storitev prikazuje, ker se na njih nahaja vaša ciljna publika.

Ciljanje po demografiji

Oglase lahko prikazujete uporabnikom, glede na njihov spol in starost. Segmentiramo lahko tudi glede na starševski status (starš ali brez otrok). To ciljanje je pravzaprav osnova, na kateri lahko gradimo dodatni plasti ciljanja, ki so bolj napredne. V primeru, da se naš izdelek ali storitev nagiba k določeni starostni populaciji ali spolu, potem lahko s pomočjo demografskih nastavitev poskrbimo za izhodiščno relevantnost prikazov oglasov. Primer: če prodajamo izdelke, ki so luksuzni, potem je manjša verjetnost, da jih bodo kupovali mlajši. Zato mlajšo starostno skupino izvzamemo iz ciljanja.

Written by 

Za sabo imam več kot 2000 ppc kampanj vseh vrst – od lead gen kampanj do e-commerce kampanj Oglaševal sem na vseh večjih trgih: ZDA, Indija, Evropa in tudi na Bližnjem Vzhodu in na desetine različnih vertikal oz. panog. Oglaševalski proračun vseh kampanj, ki sem jih vodil do sedaj, je težak več kot 1.5M €. Se sliši osupljivo? Kaj pa to: v povprečju sem v 5 letih pripravil nekaj več kot 0.9 kampanje/dan! Tako rekoč vsak dan po 1 kampanjo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja