Facebook Marketplace – virtualna tržnica

izvedeli boste kaj je facebok marketplace

Zagotovo ste vedeli, da veliko ljudi prodaja in kupuje na Facebooku. Ne mislim o nakupih, ki se zgodijo preko plačljivih oglasov. Obstaja ogromno Facebook skupin (groups), ki so namenjene prav temu, da posamezniki prodajajo in kupujejo med sabo. Facebook je svojo mobilno aplikacijo nadgradil s funkcijo Facebook marketplace. Na dnu aplikacije je ikona za nakupovanje. Klik na ikono pa uporabnike privede na Marketplace, kjer lahko nemoteno brskajo izdelke, ki se prodajajo v bližini. Seveda lahko tudi sami vnesejo izdelek za prodajo na marketplaceu.

Žal pa je Facebook Marketplace na voljo zgolj v parih državah: ZDA, Anglija, Avstralija in Nova Zelandija. Uporabniki teh dežel, ki so stari več kot 18 let imajo dostop do Marketplacea. Ostale države bodo Facebook Marketplace imele na voljo kasneje.

Kako deluje Facebook marketplace?

Ko vstopimo v Marketplace se nam pokažejo fotografije izdelkov, ki so razvrščeni za prodajo v naši bližini. Na vrhu imamo na voljo iskalnik, rezultate pa lahko filtriramo glede na lokacijo, kategorijo ali ceno. Torej brskamo lahko po kategorijah. Ko opazimo izdelek, ki nas zanima, ga izbereme tako, da kliknemo na sliko. S klikom prekličemo dodatne podatke o prodajalcu in opis izdelka. V kolikor se odločimo, da želimo kupiti izdelek, pošljemo sporočilo prodajalcu. Od te točke dalje je vse stvar dogovora med vam in prodajalcem. Facebook tudi navaja, da se v postopek plačila in dostave ne vmešava.

Kaj pa če želim izdelek prodati?

Prodaja artikla preko Facebook Marketplace je zelo enostavna.

  • Artikel slikamo s kamero v Facebook aplikaciji
  • Vnesemo ime izdelka, opis in ceno
  • Potrdimo lokacijo in izberemo kategorijo

Pomembna informacija je tudi ta, da lahko uporabniki istočasno izdelke prodajamo s pomočjo Marketplacea in Facebook skupin, ki so namenjene prodaji. In še za konec: Facebook predstavniki navajajo, da bo funkcionalnost na voljo v prihajajočih mesecih tudi v ostalih državah.

Veliko uspeha vam želim!

 

Written by 

Za sabo imam več kot 2000 ppc kampanj vseh vrst – od lead gen kampanj do e-commerce kampanj Oglaševal sem na vseh večjih trgih: ZDA, Indija, Evropa in tudi na Bližnjem Vzhodu in na desetine različnih vertikal oz. panog. Oglaševalski proračun vseh kampanj, ki sem jih vodil do sedaj, je težak več kot 1.5M €. Se sliši osupljivo? Kaj pa to: v povprečju sem v 5 letih pripravil nekaj več kot 0.9 kampanje/dan! Tako rekoč vsak dan po 1 kampanjo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja