Poslavljamo se od metrike “converted clicks”

google merjenje konverzij

V kratkem se bomo poslovili od metrike “converted clicks”, ki jo Google AdWords uporablja že od samega začetka merjenja konverzij. Na Googlu pravijo, da je metrika zastarela in zelo poenostavljena; oglaševalcem je poročala zgolj to ali je klik na oglas povzorčil konverzijo.

Področje merjenje konverzij je v 15 letih obstoja napredovalo.Pojavili so se atribucijski modeli, novi spletni trendi in novi digitalni kanali. Merjenje konverzij in pripisovanje le teh je postalo zahtevnejše in pot do spletnega nakupa ni enosmerna, brez “postankov”. Metriko “converted clicks”, ki je priskazovala koliko klikov je dejansko privedlo do konverzij bo nadomestila metrika “conversions”. Ta bo postala privzeti način za merjenje konverzij na spletu. Sicer pa tudi ta že kar nekaj časa obstaja v AdWords platformi.

Zakaj metrika “conversions”

Na Googlu pravijo, da je to idealni način za merjenje konverzij in dodajajo, da že sedaj metriko uporablja večina oglaševalcev. No, jaz sem uporabljal obe; converted clicks in conversions.

Razlika:

Converted clicks – metrika je bila najboljši približek podatku o edinstvenih nakupih (konverzijah).

Conversions – metrika je poročala skupno število nakupov (konverzij). Če je kupec z enim klikom na oglas kupil 2 izdelka, je bil podatek conversions = 2 (converted clicks = 1).

Metrika “conversions” je v vsakem primeru imela enako ali višjo vrednost kot “converted clicks”. Če se s to potezo Google približuje poročanju, ki ga ponuja Facebook oglaševanje presodite sami.

Prednosti metrike

  • Z metriko “conversions” lahko izmerimo vse konverzije, ki so se zgodile po kliku na olgas.
  • Metrika je bolj fleksibilna, ker ji lahko pripišete tudi različen atribucijski model.
  • Pri poročanju lahko izbiramo katere tipe konverzij želimo prikazovati v poročilih in katere ne bomo uporabljali pri “bid” strategijah (tako lahko tudi ločimo mikro in makro konverzije).
  • Merjenje konverzij tipa obisk v trgovini ali “cross device” konverzije izhajajo iz metrike “conversions”.
  • Nenazadnje nam metrika “conversions” omogoča sledenje vrednosti konverzij.

Opisane prednosti metrike nastavimo v nastavitvah: orodje > konverzije

Kaj bomo morali narediti?

Če ne merite konverzij, vas čaka še veliko dela 🙂 Če merite konverzije, uporabljate target CPA ali Enhanced CPC ponudbe in pri tem uporabljate metriko “converted clicks” , boste imeli malo manj dela; spremenite metriko v “conversions”

kako-meriti-konverzije

Namig – če vam je podatek “converted clicks” zelo pri srcu in z njim lažje sprejemate optimizacijske odločitve lahko metriko “conversions” nastavite tako, da bo poročala podobno število konverzij kot metrika “converted clicks”.

kako-meriti-konverzije

Premislite:

  • Izberite katere konverzije, ki jih merite, se bodo prikazovale v stolpcu “Conversions”. Ostale boste spremljali v stolpcu “All conversions”.
  • Odločite se ali boste zbirali podatke o vseh konverzijah po kliku.

Želim vam uspešen prehod!

Written by 

Za sabo imam več kot 2000 ppc kampanj vseh vrst – od lead gen kampanj do e-commerce kampanj Oglaševal sem na vseh večjih trgih: ZDA, Indija, Evropa in tudi na Bližnjem Vzhodu in na desetine različnih vertikal oz. panog. Oglaševalski proračun vseh kampanj, ki sem jih vodil do sedaj, je težak več kot 1.5M €. Se sliši osupljivo? Kaj pa to: v povprečju sem v 5 letih pripravil nekaj več kot 0.9 kampanje/dan! Tako rekoč vsak dan po 1 kampanjo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja