Google Adwords oglas – anatomija Google oglasa

kako izgleda adwords oglas

Oglaševanje na Googlu je postalo znanost in ob prebiranju različnih namigov in literature lahko hitro zatavamo na različna področja oglaševanja, kot so optimizacija, dražbe, avtomatizacija oglasov itd…Google izdaja različne oglaševalske certifikate za tiste mojstre, ki se lotijo in uspešno opravijo oglaševalse izpite. Te je potrebno tudi obnavljati. Dobrih oglaševalskih praks in veščin je veliko, če pa ne poznamo osnov, nam tudi napredne funkcionalnosti ne pomagajo kaj dosti. Zato začnimo čisto na začetku:

POMEMBNO: Spodnji format Google AdWords oglasa  se počasi ukinja. Nadomestil ga bo novejši format, razširjeni Google AdWords oglas. Več o anatomiji novega formata boste izvedeli v prispevku Anatomija razširjenega tekstovnega AdWords oglasa.

Spoznajmo  osnovno strukturo in omejitve pri pisanju Google iskalnih oglasov. Iskalni oglasi so tisti, ki niso slikovni in se pojavijo takrat, ko uporabnik vnese poizvedbo (niz ključnih besed) v iskalniku. Oglasi se lahko pojavijo na večih mestih iskalnika, ki so v ta namen rezervirana:

  • čisto na vrhu iskalnika (do 3 oglasna mesta)
  • čisto na dnu iskalnika (do 2 oglasni mesti)
  • na desni strani iskalnika (do 9 oglasnih mest) (POMEMBNO: Od Februarja 2016 dalje, je Google ukinil prikaz iskalnih oglasov na stranskih mestih iskalnika. Novico preberite v novejšem prispevku).

Google AdWords oglas – struktura oglasa

Iskalni oglas je sestavljen iz več delov:

Google AdWords oglas izgled in struktura

 

  1. Naslov AdWords iskalnega oglasa (headline). Dolžina naslova je do 25 znakov (vključno s presledki). Naslov je med bolj izpostavljenimi deli oglasa. Barva naslova in velikost fonta sta drugačni od ostalih delov iskalnega oglasa. Priporočam, da v naslov vključite glavno ključno besedo, ki vašo storitev ali izdelek predstavlja. Prodajate pohištvo po meri? Ni razloga, da v naslovu tega ne izpostavite: Pohištvo Narejeno Po Meri. Želite z naslovom pritegniti še več pozornosti? Vsako Besedo Pričnite Z Veliko Začetnico.
  2. Prva opisna vrstica (description line 1). Dolžina opisne vrstice je do 35 znakov (vključno s presledki). V opisu predstavite podrobnosti izdelka, storitve ali ponudbe. Ne bojte se navesti cene. Tako boste ločili “zrno” od “plevela”. Primer: kupec se je odločil kupiti smuči, za katere je pripravljen odšteti do 200€. Če so smuči v vaši ponudbi dražje od 200€ in če je cena navedena v oglasu, potem kupec oglasa ne bo niti kliknil, ker bo izvedel takoj, da vaša ponudba smuči ne ustreza želenemu proračunu. Včasih lahko Google prikaže prvo opisno vrstico skupaj z naslovom. O tem sem pisal v 1 minutnem namigu tukaj.
  3. Druga opisna vrstica (description line2). Tudi ta vrstica je omejena na 35 znakov (vključno s presledki). Pomebno je, da znamo oglas zaključiti z akcijskim pozivom – klic k akciji (call to action) in tako spodbudimo ali usmerimo bralca oglasa k nadaljnemu dejanju. Kaj je tisto kar želimo, da bralec naredi, ko prebere naš oglas? Obišči spletno trgovino, preberi več, kupi takoj, izkoristi ugodnost so primeri klicev k akciji s katerimi lahko oglas zaključimo.
  4. Prikazni URL naslov (display url). Dolžina prikaznega URL naslova je do 35 znakov, vključno s presledki. Gre za tisti del iskalnega oglasa, ki je obarvan z zeleno, bralcu pa pove na kateri spletni strani bo pristal po tem ko bo kliknil na oglas. Prvi del url prikazne vrstice mora vsebovati dejanski naslov spletne strani. Kar je po poševnici “/”, je lahko plod vaše domišljije (upoštevjoč znakovne omejitve) 🙂 Nekateri oglaševalci ta prostor pustijo prazen, drugi napišejo poenostavljeno verzijo url naslova. Jaz običajno v drugem delu prikaznega url naslova uporabim ključne besede ponudbe. V nekaterih primerih tudi ključne besede-sopomenke, ki jih ne uspem napisati v naslov oglasa, ker so sekundarne pomembnosti.

Za konec

Iz zograj opisanih delov je sestavljen osnovni iskalni Google AdWords oglas. V sam oglas vnesem tudi dejanski url (final url), ki pa bralcu oglasa ne bo viden. Funkcija tega je, da oglas pripelje uporabnika na ustrezno spletno pod stran. V oglasu prav tako lahko določimo tako imenovane parametre sledenja (tracking parameters). Več o tem v prispevkih pozneje. Saj veste: najprej osnove.

PS: ste vedeli , da lahko  oglase dodatno “oborožimo” z raznimi razširitvami? Vas zanima kako sem nastavil oglasu na slliki telefonsko ševilko? Pripravil sem prispevek o razširitvah oglasov.

Se beremo kmalu!

Written by 

Za sabo imam več kot 2000 ppc kampanj vseh vrst – od lead gen kampanj do e-commerce kampanj Oglaševal sem na vseh večjih trgih: ZDA, Indija, Evropa in tudi na Bližnjem Vzhodu in na desetine različnih vertikal oz. panog. Oglaševalski proračun vseh kampanj, ki sem jih vodil do sedaj, je težak več kot 1.5M €. Se sliši osupljivo? Kaj pa to: v povprečju sem v 5 letih pripravil nekaj več kot 0.9 kampanje/dan! Tako rekoč vsak dan po 1 kampanjo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja